Μέχρι να γίνω μαμά...


Yποτίθεται ότι μέχρι μια γυναίκα να γίνει μαμά, έχει γνωρίσει αρκετά καλά τον εαυτό της ή τουλάχιστον μεγάλο κομμάτι του, τουλάχιστον ως προς τα βασικά. Και είναι αλήθεια αυτό. Μόνο που μέχρι να γίνει μητέρα, γνωρίζει τον εαυτό της ως μονάδα και ώς αυτούσια ύπαρξη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

Η ίδια γυναίκα μόλις γίνει μαμά, συνειδητοποιεί και μαθαίνει πολλά πράγματα για τον εαυτό της, τα οποία ούτε καν θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να κάνει ή να νιώσει.

Και όμως μέχρι να γίνω μαμά:
...δεν είχα ιδέα πόση αγάπη μπορώ να νιώσω και να δώσω.
...δεν είχα ιδέα πόσο δυνατή μπορώ να γίνω προκειμένου να στηρίξω ή να υπερασπίσω το παιδί μου.
...δεν ήξερα ότι μέσα σε ένα 24ωρο τελικά μπορώ να στριμώξω δύο 24ωρα, μόνο και μόνο για να τα προλάβω όλα.
...δεν εκτιμούσα τις ώρες που ήμουν μόνη μου... Ενώ τώρα, ακόμα και 20 λεπτά να βρώ μέσα στην ημέρα (λέμε τώρα), θα τα εκμεταλλευθώ ολοκληρωτικά. Και ναι, μέσα σε 20 λεπτά, μια μαμά μπορεί να κάνει πολλά. Μπάνιο, μαλλιά... μη σου πώ να βάψει και νύχι. Επίσης μέσα σε 20 λεπτά, μια μαμά μπορεί να σιδερώσει μια ντάνα με ρούχα του μωρού ή να βαλει πλυντήριο και σκούπα σε όλο το σπίτι.

Γενικά, αν είσαι μαμά, όλα τα κάνεις σε fast forward και όλα τα προλαβαίνεις τελικά ως δια μαγείας. Αυτό βέβαια, έχει και τα καλά του, όπως -για παράδειγμα- δεν πλήττεις ποτέ και δεν ταλαιπωρείσαι ποτέ από αυπνίες, γιατί, μόλις πέφτεις στο κρεβάτι, κοιμάσαι στο ...πυξ-λαξ.

Μέχρι να γίνω μαμά, δεν πίστευα ότι με κάθε ενεσούλα, που θα έκαναν στο παιδί μου, θα έκλαιγα σαν μωρό. Δεν ήξερα πόσο περήφανη μπορώ να νιώσω με τα μικρά ή μεγάλα κατορθώματα κάποιου άλλου. Ούτε που υποψιαζόμουν πόσο πολύ ίδια θα γίνω με τη δική μου μαμά, όσο θα περνούσε ο καιρός.
Και βέβαια, από την ημέρα που έγινα μαμά, διαπίστωσα ότι μπορώ να λειτουργήσω και να είμαι συνεπής στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, ακόμα και με ελάχιστες ώρες ύπνου καθημερινά.

Και κάτι ακόμα: μεχρι να γινω μαμά, αγνοούσα παντελώς το πόση δύναμη και χαρά μπορεί να μου δώσει μια τόση δα μικρή αγκαλίτσα...


Τα φιλιά μου και την αγάπη μου, 
Μαρία Φραγκάκη 


Aν μοιράζεστε σκέψεις είναι καλύτερα, 
γι' αυτό περιμένω τα μηνύματά σας στο:
e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr